Küsisin eelmiselt tööandjalt tõendit kinnipidamiste ja väljamaksete kohta. Vajan seda töötuskindlustushüvitise saamiseks. Ja mulle ei anta seda- tööandja ei reageeri.
Kuidas ma selle kätte saaksin?
Raamatupidamisteenust ostetakse kusagilt (kust ei tea) sisse, nii et ei tea ka raamatupidajalt küsida.
Tee talle näiteks avaldus (kahes eksemplaris), et palud endale väljastada see tõend ja võta kättesaamise kohta allkiri (üks jäta endale). Küll ta siis reageerima hakkab...
Vajan ka sissekannet töötatud aja kohta oma tööraamatusse. Mu kõnele ja mailile ei vastata. Juhatjat ennast kontoris ei ole, valvata ei ole võimalik, sest ta liigub seal nii harva.
Polegi võimlaik mingit kirja edastada. Kogetu põhjal: korra olen saatnud tähitud kirja, see tuli tagasi teatega, et ei asu nimetatud aadressil. Helistasin maja haldajale ja uurisin firma kohta. Haldaja (jurist) ütles, et asuvad küll ja pole kuhugi kolinud, rendirahad kõik kenasti tähtajaliselt makstud jne...
Milleks sellist komejanti teha, ei saa aru.
Siis on karta, et tööandja pole sinu tasudelt äkki makse maksnud, mistõttu tal pole võimalik ka sulle tõendit esitada... Pöördu kindlasti töövaidluskomisjoni! Usun, et nende abiga saad probleemile lahenduse.
Ma tegin seda. Tööandja võttis omale esindajaks Heli Raidve. Leodsime enne istungit kokkuleppe ja mulle maksti välja kõik saamata jäänud palgad + hüvitis. Lahkusime neutraalselt, see sai ka paberil vormistatud ja allkirjastatud, et ma ei oma enam mingeid pretensioone ning kummagi kohta pole vastastikku öelda ühtegi halba sõna.
Tööraamatusse jäi veel sissekanne tegemata.
Sain maksete kohta väljavõtte oma hanza.net-i e-maksuameti saidilt. Kas seda väljatrükki aktsepteeritakse?
Enamasti seda väljatrükki ei olegi kusagil vaja - kui tööandja maksab maksud ja deklareerib need, siis see info on ka nii maksuametil kui töötajal e-maksuameti kaudu kättesaadav. Praegu ma ei oska öelda, kas seda väljatrükki aktsepteeritakse või ei, kuna ei tea öelda, kellele seda vaja on 🙂 Iseenesest maksuameti jaoks seda tänapäeval enam vaja ei olegi - see väljatrükk tuleb ju samast kohast, kust nemadki oma info saavad.
Aga tööraamatust puuduva kande kohta võid siiski töövaidluskomisjonist nõu küsida - räägid ära, et juhtus nii, et kirjutasid alla, et pole pretentsioone, aga nüüd ikkagi selline asi tegemata. Küllap nad annavad nõu!
Ma kirjuatsin alguses:
Vajan seda töötuskindlustushüvitise saamiseks.
Tööandja tõend vajalik.
Kardan, et see tõend sind siinkohal ei aita, sest niipalju kui mina tean, tahab töötukassa saada hoopis teist tõendit - nimelt tõendit "Makstud tasud ja kinnipeetud töötuskindlustusmaksed" ja see aruanne sisaldab küll teistsugust informatsiooni kui see, mida Hanza.neti kaudu kätte saab. Lisaks ka asjaolu, et töötukassa tahab infot tekkepõhiselt, maksuamet aga väljamaksupõhiselt. Seega ei ole need kaks aruannet kuidagi omavahel võrreldavad.
Aga töötukassa kodulehel on selline info KKK all:
- Kas tööandjat saab töötuskindlustusmaksete tõendi esitamata jätmise pärast karistada?
Tõendi väljastamata jätmine on tõlgendatav väärteona ning vastutus selle eest on sätestatud maksukorralduse seaduse § 159. Nimetatud paragrahv sätestab, et maksumaksjale tehtud väljamaksetelt kinnipeetud või tasutud maksu kohta tõendi väljastamata jätmise eest, kui selline kohustus on väljamakse tegijale pandud seadusega, karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 7000 krooni.
Maksukorralduse seaduse § 162 kohaselt on nimetatud väärteo kohtuväline menetleja Maksuamet või tema kohalik asutus.
Kui tööandja keeldub tõendi väljastamisest või töötaja taotlusele ei vasta, võib töötaja esitada väärteoteate Maksuametile väärteomenetluse algatamiseks. Eelnevalt võiks töötaja esitada tööandjale kirjaliku taotluse eelnimetatud tõendi väljastamiseks, andes tööandjale selleks mõistliku tähtaja.
Võibolla oskab töötukassa sind pisut aidata?
Aga e-maksuametist prinditud paberil on tööandjalt mulle arvestatud brutotasud ja neilt makstud töötuskindlustusmaksed (sh tulumaks) kuude lõikes.
...kuidas see siis ei sobi?
Ehk on sellest infost kasu ka teistele, kel sama küsimus:
Helistasin Töötukassasse ja proua ütles mulle, et kui ma ei saa tööandjalt tõendit, siis ta võtab selle ise maksuametist - pole vaja ühte põgenevat tööandjat taga ajada. Selle tõttu ma töötuskindlustushüvitisest ilma ei jää 🙂
Aitäh kaasamõtlemast!