lugesin viimases kommentaaris viidatud artikli ja seal on öeldud, et tõepoolest kui katseag näidatud kuupäevaliselt, siis lõpebki märgitud kuupäeval. aga mulle millegipäarast tundub, et sellisel juhul kaob katseaja mõtte. ma võin ju sama hästi minna tööle ja kohe võta haigusleht ja kuni katseaja lõppuni olla kodus! kuidas saab siis tööandja hinnata, kas ma sobin sellele kohale või mitte? äkki on kuskil kohtupraktikat sellel teemal lugeda?
üldiselt on kõik juristid, kelle koolitusi on olnud juhust kuulata, soovitanud töölepingusse mitte kunagi märkida katseaja lõppu kuupäevaliselt. Ei nõua ju ükski seadus seda kuupäeva. Vana seadusega piisas, kui oli märgitud katseaja pikkus kuudes, nüüd pole sedagi vaja enam kirja panna. Miks te nii kangesti tahate töölepingus katseaega kuupäevadega ära määrata?
tegin päringu sotsiaalministeeriumi 🙂 kui tuleb vastus, siis kindlasti panen nende vastuse ka siia!
Kui lepingus on 4 kuud katseaeg ja peale esimest katseajakuud tehakse lepingu lisa.
Nagu tõstetakse tunni palka kas siis ka katseaeg kaob ?
Seda peaks arvatavasti tööandjalt küsima, kas nad on nii rahul, et lõpetasid katseaja ja tõstsid seetõttu palka.
Ja kas sel juhul jääb sellest ka jälg, et hiljem ei hakkaks keegi katseajast rääkima.
soovitan kogu s[damest juhul, kui te panete katseaja kohta info toolepingusse (kuigi t'na ei ole see kohustuslik) kirjutada nii:
Töötajale kohaldatakse katseaega kestusega 4 (neli) kuud, mis hakkab kulgema tööle asumise päevast. Katseaja hulka arvutatakse üksnes tegelikult töötatud aeg, siia ei kuulu aeg, millal töötajal on õigus kelduda töö tegemisest, eelkõige juhtudel, mis on loetletud Töölepingu seaduse § 19, samuti ka põhjuseta töölt puudumine.
umbes nii , ja ongi rahu majas, pooled leppisid kokku katseajas, samas on ka selge, et kui töötaja tööl ei käi , tööandja ei saa ka tema töö hinnata.
nagu lubasin, saadan sotsministeerimuni vastuse:
Selgitame, et katseaja eesmärgiks TLS § 6 lõike 1 alusel on anda tööandjale võimalus hinnata töötaja tervise, teadmiste, oskuste, võimete ja isikuomaduste vastavust tasemele, mis on nõutav töö tegemisel. Olukorras, kus tööandjal puudub võimalus katseaja tulemusi hinnata (näiteks on töötaja haiguslehel, rasedus- ja sünnituspuhkusel, ajateenistuses), peatub katseaeg lähtuvalt katseaja eesmärgist. Katseaeg pikeneb ajavahemiku võrra, mille jooksul ei ole võimalik katseaja eesmärki täita ehk hinnata töötaja-tööandja-töö vastastikust sobivust.
Mida sotsministeerimuni vastus meile juurde andis? Midagi!
seda ma mõtlesin kah, väga üldine vastus ja vastus kui sellist küsimusele ei olegi!
1. http://www.ti.ee/index.php?page=1139&
2. http://www.rajaleidja.ee/index.php?id=101533
need lingid selged ja arusaadavad
aga mis on see või mis sisu kannab? http://kasiraamat.aripaev.ee/default.aspx
mhh ta millegipärast ei viska otse lehele. tegemist on foorumiga, kus tööõiguse küsimustele vastavad advokaadid. minna tuleb pealehele, seejärel foorum, siis tööleping ja edasi kolmas teema ülevalt
Kui aga lepingusse on märgitud katseaja lõpukuupäev, siis lõpeb see sel päeval. (copy-paste rajaleidja lehelt) Sellega julgen mittenõustuda (kui kogu katseaja jooksul oli töötaja haiguslehel), sest sellisel juhul kaob katseaja mõtte.
Ükski mõistusega tööandja ei oota katseaja lõppu kui töötaja juba kogu esimene kuu haiguslehel! Järelikult tervis ei vasta antud tööle.
Mina saan sellest sotsiaalministeeriumi vastusest aru, et kas on TLis kirjas katseaja lõpu kuupäev või mitte, katseaeg pikeneb igal juhul.